Sunday, August 15, 2010

Lulus atau Gagal?

Sempena nak berbuka puasa hari ke 5 ni, aku nak merungkai tahap kepuasaan aku. Lulus atau gagal. Bukan apa. Setakat berlapar dan dahaga, tapi jika unsur-unsur lain dalam puasa tidak dipenuhi, tak berguna juga. Ye dak?

Kita mulakan dengan yang simple-simple. Sembahyang.

Ok. Part ni, kantoi sket. Ada aje yang berlubang. Kadang-kadang sebab tertidur. Kadang-kadang sebab sengaja tidur. Terperangkap dalam jem (alasan), lupa bawak kain pelikat dan seluar kotor g kelas (alasan), dan juga sebab-sebab lalai dan malas. Potong dah situ marking puasa.

Kita teruskan dengan yang kedua, iaitu Sabar.

Ok. Part ini juga, mula-mula je aku lulus bergaya. Setat kelmarin, aku fail gila. Setat dari aku balik Kuantan la. Mula-mula lagi dah ada benda yang buat aku angin. Adik aku buat perangai pulak. Aku dah sampai hostel dia, dia boeh tak siap lagi. Pastu bila sampai Kuantan, masuk je simpang Gambang, penduduk-penduduk Kuantan sambut aku dengan pemanduan 'berhemah' mereka.

Contoh:
  • Bawak slow cam gila kat lane kanan. Orang lain dah high beam, dia buat tataw. Makan angin petang-petang gamaknye.
  • Ada pemandu wanita ni, keluar simpang dia cross jalan 3 lane, dari kiri ke kanan melintang camtu semata-mata nak dapatkan lane kanan sekali. Habis kereta semua brake emergency. Warghh.
  • Masa lalu kat dalam bandar, ada sorang mamat naik motor, bawak macam lenggang ke kiri ke kanan, cam bawak kat kampung2, petang2 tu. Cam haram. Aku rasa kalau aku tak ngelak, dah arwah mamat tu.
  • Argh. malas nak ingat. sakit hati! haha
Ok. Fail.

Ahh. Baru tengok dua perspektif, aku dah gagal. haiyoh.

Semoga puasa lepas-lepas ni aku berjaya puasa dengan baiknye.

20 comments:

HEROICzero said...

FIRST!

HEROICzero said...

wawawa~ diisytiharkan, anda gagal.

HEROICzero said...

.END.

Mr. Schomey™ said...

ahh. buat perangai gitu kat blog aku. cb

MOFASAD said...

abg sharry jangan marh2 ok..

tak gay la yu nie~

siggplus said...

belum masuk bab2 puasa mata lagi.

~~aKoO~~ said...

yes..
knfem ggl..
prNiaGaaN di bLn pOse pe cIter??
rOti Jala tU On x??

aku said...

sabaaaar. patutla muka serius je konvoi kelmarin.takut aku nak teguuur

tp part org kuantan mmg aku setuju.takleh blah la diorg ni (lupa diri) saket hati bawak slow terkedek-kedek tp duk belah kanan. pastu kita dah bg signal awal2 tp xbagi jalan. berhemah amat

HEROICzero said...

bulan pose jangan pegi bazaar ramadhan. awek2 d situ sengaja mahu mengurangkan pahala puasa kite.

HEROICzero said...

bulan pose jangan pegi bazaar ramadhan. awek2 d situ sengaja mahu mengurangkan pahala puasa kite.

deus X machina said...

fail!

Mr. Schomey™ said...

farry: farry gay!


sigg: mata. ermm .hurmm.. kalau g bazar, ye la kot. wahaha

akoo~ : on kot. wahahaha.

Mr. Schomey™ said...

aku: ketat kan muka aku? wahaha. cial betul jalan gambang kuantan tu. aku rasa situ je separuh pahala da terbang

Mr. Schomey™ said...

heroic: aku pergi terpaksa. aku tengok pon terpaksa. eceyyy..

deus: kau lulus? ciss

Anonymous said...

eh tu je? fail dua je.. yg lain2 lagi. sila update lg ye.

-A-

nand nasyari said...

weh aku dah tuka url tau..

http://nandnasyari.blogspot.com

maceh :)

RinG said...

aku nak ko kawal nafsu usha pompuan tgk boley ke x

نورول روشدي said...

Uih. Pemarah ke ? Kak Zaty kata awak baik masa saya interview hari tu. Ahaha..

نورول روشدي said...

Ahaha.. Abg adil memang suka jadi yang pertama haha !

Mr. Schomey™ said...

A: byk kot. hehe

nand: ok. nnt aku updet.

ring: setakat usha pompuan, aku dah lama dah tinggal. tak perlu bulan puasa da tak buat.

jawi: hahaha. perlu ke interview?? hish. garang kot sy ni. roarrr.