Sunday, June 21, 2009

kemalangan di depan mata..

19hb jun, 11mlm...aku tengah memandu kereta kancil ku menghala ke teluk chempedak(tc)..
tujuan: sekadar untuk makan2 dan lepak2 bersama encik naqi..
tibe2 aku ternampak sebuah saga aeroback bercat merah, terbabas ke bahu jalan..langgar tiang letrik kepunyaan tnb agak nye..lalu aku pon berdialog la dgn en.naqi..
aku: nak turun ke?
en.naqi:emm..ikot ko la..aiman xkesah..
aku: jom la..tolong ape yang patot..kite kan rakyat prihatin..satumalaysia,satu matlamat..bersatu kita teguh,bercerai kite roboh..berat mata melihat,ringan same dijinjing..yeyeahh
(dialog agak ditambah dari situasi sebenar)
kami pon meluru ke kereta yang terbabas tadi..mangsa merupakan 2 orang budak lelaki yang hingusan lg..dan seorang awek yg agak cun..tp mereka bernasib baik kerana sorang pon x cedera..keadaan lalulintas agak cilaka kerana jalan basah kerana hujan, dan ade wayar letrik melintang di jalan raya..so aku segera mengeluarkan hp canggih aku utk telepon 999..aku agak memuji(dalam hati) talian 999 ni kerana hampir 20saat bunyi dering,masih x angkat2..maybe telefon dorang silence,xperasan la kot..

aku: semekom.ni haa..ade kemalangan jalan raya on the way nak g tc..
operator: wslm..baik adik ni bg salam..tc? kat daerah mane tuh..?
aku: erkk..sori2..kat kuantan pahang, on the way nak g telok chempedak..
operator: ape?? serius ke? ade yang tercedera? ade yang mati?? nak sambung talian ke polis ke?ambulan ke? bomba ke?
aku: eh,rlek ah kak, tade injured pon..cume ade wayar jatuh atas jalan sbb kereta eksiden tuh langgar tiang letrik.so,ganggu lalulintas..habis jem jalan nie..
operator: yeke? ok2..akak sambung ke talian di kuantan ok...tgguuu...

selang seminit~
operator: hello encik.kemalangan kat mane tu encik?
aku: aduhh.tnye lg..kat on the way nak g telok chempedak..sebelom istana tuh..
operator: kire jalan teluk sisek la nie? jalan nak g tc,ade dua taw...
aku: erkkk..yela..jalan teluk sisek,depan sket dari annexe tuhh..
operator: sy da agak da kat situ! so encik nak kami panggil polis atau ambulan?
aku:polis la kot.. sbb kereta ni langgar tiang letrik,so wayar tu melintang ke jalan..so habis jem jalan nie..kne kontrol la lalulintas..
operator: oww..yeke.so tiang tu tnb punye atau majlis perbandaran??
aku: entah arr..tnb kot..mane2 pon boleh laa..asalkan wayar letrik ni ade orang alihkan..
operator: ok..nnt kitorang hantarkan pihak polis dan tnb ye..terimakasih kerana menghubungi perkhidmatan ini..
setelah selesai menelefon 999, aku melihat jalan yang dilintangi wayar itu.. tiba2.....
sebuah storm memberhentikan kenderaan kerana wayar itu rendah,dan menghalanginya..tiba2 lg...
sebuah kereta wira brek kecemasan, dan melanggar bahagian belakang storm berkenaan..itu dia..kemalangan kedua di tempat same..
manusia2 di situ segera menghulur bantuan dgn mengalihkan kenderaan ke bahu jalan dan membawa keluar remaja cina dari kereta tuh..die mengadu sakit perot.."kne telepon ambulan ni!!" kate seorang wanita...
selepas kemalangan kedua itu, aku dan naqi saling tukar shift mengangkat wayar tersebut bagi membolehkan kenderaan2 melepasi jalan terbabit..ramai aweks2 yang lalu mintak nom telepon kerana kemuliaan hati kami membantu,tapi kami dengan rendah diri menolak..
selepas hampir 30min,baru ambulan dan polis datang untuk membantu..aku rase polis dalam cite tamil pon lg cepat datang dari polis2 ni..
papehal pon..terimakasih kepada cik polis kerana sanggup menghadirkan diri..


32 comments:

----wEenERism---- said...

suspen abes crt..
haha..
bgos2! ini lah yg kita mau..
=)

aku said...

leceh jugak ek call 999??
aku ingat skali call terus sume polis bomba ambulan dtg.rupanya kena link2 lg ek

nad said...

tau tape. mcm byk soal la plak an? bley lg akak tu bwat2 cemas. aduyaii.. biasenye cmtu la. polis akn smp lebih lbt dr dlm filem tamil. haha

ap2 pn. tahniah kt ko n member ko sbb tlh menjd rakyat yg prihatin. *tepok tgn*

heheee

HEROICzero said...

aku bangga ngn ko uh...

adoi dak 999 neh banyak songeh laa.. kalo truk eksiden, dh mampos dh org tu, die nak bersoal jawab, nak berteka teki plak dlm tepon.. fuck

RinG said...

baru aku tahu camane talian 999 berfungsi. thanks for da info bro! tapikan, rajin gle ko g angkut wayar2 tuu

silence musica said...

syabas safwan. hekhekhek. ouh, byk gila soklan dorg boleh tak???!! selamat time tu ada credit eik, kalau xde, habis ler.

Mr. Shcomey™ said...

weenerism: ahaha..suspen ke? mst ko nak tggu sekuel cte ni kan?;p

aku: tu la pasal.kalo ko nak rase pengalamannye,cube ko saje2 dial 999 tu..rase cmne lecehnye.tp kalo ko kne tangkap sbb panggilan palsu,naseb ahh..haha

nad jari pndek: haha.unsur2 cemas tu aku tambah2 je arr.hehe..tp siyes polis lambat gle sampai..kalau aku naek kete sdri,sempat ulang alik 2x g balai polis kuantan tuh.. time kasih..aku mmg prihatin..;p

heroic: aku pon bangga ngn aku..haha..tu la pasal..lambat gle..nasib baek la die xpakai mesin operator..tekan 1 utk kemalangan serius,tekan 2 utk kemalangan kecil..tekan 3 utk promosi dan maklumat servis..haha

ring: ishkk3..ko kenal aku da berdekad,aku kan mmg rajin..haha..tp aku rase,kalo ko terlibat,ko pon tolong gak kan?huhu

silence musica: tu la pasal.skang ni single,mmg kredit sentiasa ade..haha..tp cam free la 999 tuh..kot..

HEROICzero said...

ceh cm nak promote jek ko single.. malam td aku dh sure dh, safwan is sooo get over her.. hahaha...

sori bro, malam td lambat... bnyak cter la.. tp dpt gk jumpe kn..hehe..

Apehal ko x berbalas pantun jek ngn operator 999 tu.. serious kimak..

silence musica said...

mlm td dah sure? x fhm owh, explain adil !.

safwan single korang! siapa nak :P .
betul gak ckp adil tu safwan, cuba try berbalas pantun dgn operator 999. kot kot dia pun layankan jugak kan. hahaha.

owh, mungkin akak tu terkejut bg salam sbb maybe selalunya org call sure mcm tgh kelam kabut ckp ' helo kak ada accident kat bla bla bla bla..' . so, dia mungkin pelik lah kan bial mendapat panggilan yang sungguh tenang utk semalam. hahahaha

nad said...

haha. perlu ke jari pndek tu? wahahaha

melon. said...

oo gila kaw tim bro.
lu jadi pakgad angkat wayar eh.
lama gila beb.
kalau wa dah tnggal da.

papehal, hati lu mulia beb.
mmg kita x boleh nilai hati dari luaran kan?

hahahahhaa.

Mr. Shcomey™ said...

heroic: aku dlu mmg ade wakil pantun..tp bile nak berpantun,aku kne tulis atas kertas..aritu tade kertas la..haha..
wehh..da lambat tu patot kne blanje nasi goreng..stakat teh tarik singgit mane ckup..huhu

silencer:sbenarnye salam tu tokok tambah jekk..haha..oh ye..sy berbalas pantun ngn aweks2 sahaje..

nad: eh..ade tulis ea ;p
alaa nad..aku byk mber name nad..nad jari pendek mmg akan dikenang sehingga mati..huhu

melon: ko mmg ske tggal mber! haha
wehh..ko nak kate walaupon aku kacak,aku tetap bhati mulia la? nice..haha

melon. said...

so, bila nak ajak nad jari pendek lepak sekali?

Mr. Shcomey™ said...

melon:haha..mate ko amat cepat..

nad: ade orang nak bkenalan..haha

snoopy said...

haha..byk tnyo lak operator tu...ko lompang skit..haha..
btw,syabas merebeteh

melon. said...

biasalah,
aku mmg tangkas.
cuma masa ko bohong aku peteranswer tu je aku lembab sikit.
hhaa.

oh, hai nad.

aku said...

okeh will try
nnt kau ikat jamin aku k apa2 hal
haha

HEROICzero said...

weh silent musica, please silent lah... semua cter die nak tau..

xde dow, aku memang niat nak blanje.. dh ko minum jek.. aku blanje la ape yg ko order..haha ~

Mr. Shcomey™ said...

snoopy: syabas babas je ke? blanje ar aku tanda menghargai..haha

melon: haha..mst ko rase kne tipu wakenabeb bang bom bang gotcha kan? hahaha..tape2..ko boley ask peter tarrot tu utk tanye nad tu nak knal ke x..haha

aku: aku nak tolong jamin ko,mane ade duit..tp aku boley tolong melawat n tangkap gamba ko kat lokap tu utk post kat blog..baek kan aku?haha

heroic: skang silencer ade name baru..militan melitar ape tah name die..haha..ko usha kat fb..
ahh kau..air teh tarik rm1 tu pon aku mule2 nak bayar sdri.naseb la ko tade duit kecik time tuh..haha

melon. said...

nsib baik aku cover cool.
x cuak walaupun korang kata peter dampingi aku bai.

tp ko mcm nak terkantoi kan,
x kan hasan boleh jd husin pulak.
haha.

Mr. Shcomey™ said...

taw tape..tp korang xdetect gak...haha..ko cuak gle malam tuhh..da la time2 magrib...papehal mmg style gler peter ade blakang ko..haha

silence musica said...

ahh dengki betul . miliyta meeliyta<--- cool gila. cuba cari dictionary. bermaksud kot ayat tu. tu gila nickname zaman mirc tu. cess!! silent ni orgnye je. tp dlm dunia internet, silent ni maksudnya bising. hahahaha.

adil ni cuba kalau awk order byk2, tobat dia xnak belanja. 100% !! .

Mr. Shcomey™ said...

ishk3...ade jugak orang puji name sdri..ishk3....;|

eh..mane ade..adil kalo dia da nak blanje tu,mntak ape2 pon,byk mane pon die blanje..ikhlas kate nye..kan adil kan?(backup ko ni adil)

-N e Y r A- said...

sumpah best sketsa ni! hahaha. tahniah kepada anda dan encik naqi kerana menjadi rakyat prihatin dan tumpuan awek awek malam itu :)

-N e Y r A- said...

sumpah best sketsa ni! hahaha. tahniah kepada anda dan encik naqi kerana menjadi rakyat prihatin dan tumpuan awek awek malam itu :)

Mr. Shcomey™ said...

tu ar ko..rugi x lalu tc malam tuh..haha

-N e Y r A- said...

aku ta pegi TC mlm2. cesss...hahahaha. aku dgn adek aku gelak2 ngadap entry ko ni tau tak

Mr. Shcomey™ said...

eh yeke..ni mst korang kutuk2 kan..taw ar entry aku xbest..haha

-N e Y r A- said...

masa aku baca, aku gelak2. trus adek aku yg sedang online di PC mengambil URL belog ko ni ha. then, kami gelak bersama. wakakakaka

Mr. Shcomey™ said...

haha..time kasih la gelak..tp cite ni cite sedih kot..pasal eksiden..hehe

Danial said...

"mangsa merupakan 2 orang budak lelaki yang hingusan lg..dan seorang awek yg agak cun.."

celaka betul sempat lagi usya awek!

tapi apa2 hal, bagus. bertanggungjawab dan sangat cool kawal keadaan..

Mr. Shcomey™ said...

bukan usya la..tp ternampak..hehehehe.
pompuan kalau cun,xperlu usha utk tahu..tgok dari jauh da taw cun..hahaha ;p