Friday, April 30, 2010

Mari Mengenal Lelaki

Ok. Tajuk atas tipu sedikit. Sebenarnya mari mengenal kelab bolasepak supaya tidak menjadi bedul apabila beritahu girlpren atau boypren yg " I minat bola taw".

Tapi aku tak nak lah cerita panjang lebar sangat sampai blog aku jadi wikipedia. So, kita ambil SEDIKIT fakta serta auta yang terdapat pada beberapa kelab untuk dipelajari.

Ok. Adik. Cepat take note apa abang nak ajar ni.

Kita mulakan dengan kelab bawahan iaitu Liverpool FC. Tengok lambang dibawah.

Dikenali sebagai The Reds kerana jersi mereka merah menyala semangat waja. Di Malaysia, Liverpool FC lebih dikenali sebagai Loserfool kerana mereka memang loser. Kalau adik perasan, penyokong2 loserfool akan melaung2kan slogan YNWA. Mesti konpius kan apa itu YNWA? Biar abang beritahu. Itu adalah singkatan bagi "You'll Never Win Anything". Untuk pengetahuan anda, kali terakhir menjuarai liga utama inggeris ialah musim 1989-1990. Musim ni genap 20 tahun tak menang liga. Loser kan?

Sebagai memantapkan ilmu mengenai bola, kenali pemain anda. Nanti boleh la sembang kencang dengan orang lain. Ye dak?

Dari kiri ialah: (Leftwing) Riera, (Rightback) Johnson, (Captain, Midfielder) Gerrard, (Stricker) Torres, (RightMidfielder) Dick Kuyt, (DefensiveMidfielder) Mascherano, (Centre Defender) Carragher.


Seterusnya mari berkenalan dengan Arsenal. Arsenal Fc dikendalikan oleh Arsene Wenger, seorang warga perancis. Moto beliau ialah "Biar kalah asalkan bergaya".

Dikenali sebagai The Gooners, eh eh The Gunners, minat mereka sekadar untuk main passing2 bola sesama sendiri. Didapati mereka tidak berminat untuk menjaringkan gol. Hanya perlu bermain cantik. Dapat point kot main cantik ni. Kalau di Malaysia, Arsenal lebih gemar digelar Arsengal, atau ASSenal.

Pemain-pemain sensasi Arsenal ialah:

Dari kiri: (Goalkeeper, Loser) Almunia, (Right Wing) Tiuu Walcott, (Attacking Midfield, Striker) Arshavin, (Midfield) Fabregas.


Kali ini kita berkenalan dengan Chelsea Fc. Lebih manja dipanggil The Blues atau pon The Pensioners. Ok, bila ditafsir secara melulu kita akan memikirkan nama2 manja mereka seakan-akan "orang tua dah pencen yang minat blue." Tapi pemain-pemain chelsea ni memang suka buat onar berunsur2 blue jugak. Dan rata2 pemain mereka pon dah tahap kuda tua dan boleh pencen dari bolasepak.


Nama saintifik rasmi Chelsea di Malaysia ialah Chelsex, Chelshit, ChelSEE?, chedet dan Chehsea.

Senarai pemain yang dibanggakan mereka:

Dari kiri: (LeftMidfielder) Malouda, (Stricker) Anelka, (Midfield) Lampard, (Defender, Captain, Suka bini orang) Terry, (Stricker, Diver) Drogba, (Defensive Midfielder) Essien, (Leftback, Gila sex) Ashley Cole.






bersambung. hehehe.

18 comments:

Danial said...

tak lawak langsung :P

Mr. Shcomey™ said...

haha. ketawa la sikit. sikit pon tape. keh3 ;p

HEROICzero said...

mane MU?? oh xperlu diperkenalkan lg... =)

Mr. Shcomey™ said...

man u penuh satu page piala2 dia. tak leh kongsi page ngn team2 ayam ni.

jane said...

ntah..tak lawak!




lallallalalala

Mr. Shcomey™ said...

jane: ciss! haha. ni sesi membahan.bukan melawak pon. heh

kanya nadra said...

GGMU! :)

hrysha said...

aku tau ianya tentang bola.aku terus scroll ke bawah dan komen

hah tak berminat aku.cerita la pasal bola jaring ka.hoppers ka.hahaha

deus X machina said...

bab m.u tu nak gua sambungkan ke...erk888

Mr. Shcomey™ said...

sambung la deus. nnt aku link kan.aku pon malas nak tulis kemenangan yang berjela2 tu.

Mr. Shcomey™ said...

kanya: Glory glory yeah!~

hrysha: haha. bab bola ni, laki je byk paham. dalam kata ada sinis nya. tq sebab baca. baca tajuk pon jadi la. :P

E said...

sy rasa, the pensioners of chelsea tu refers to the former members of British Army. start timbul pasal the pensioners ni bila chelsea guna jersi baru dia tech-fit dia tu yg ada stripe atau dlm BM-nya kelim kaler merah kat leher jersi... as a tribute to their veteran supporters, the pensioners tu la, n diorang ni memang wear scarlet coat. . maafkan sy kalau salah info. tapi rsanya betul dah. huhuhu kalau x silap sy, kat sini, awak memaksudkan the pensioners tu refer kpd pemain2 chelsea yg dah tua n sepatutnya pencen bola sepak kan? yg tu sy x setuju. sbb the pensioners of chelsea tu bekas2 askar British.

Anonymous said...

haha..memang la E. kan dah kata ni fakta dan auta. ofkos la pencen tu saje nak perli kuda2 tua chelsea

-shcomey.

E said...

kuda2 tua chelsea masih gagah n kencang Ok =p

Mr. Shcomey™ said...

kencang di mana tu? hahaha

Farid Fernandez said...

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

HEROICzero said...

kencang lah. smue awek member diorg rembat (dengan kencang-nya) =)

nad said...

haha. aku da lame da na comment post ko ni tp intenet kt blik ak tu cm sial dow..so skrg ni br ley commnt.. hahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahah!

ok tu je.. heee