Wednesday, May 20, 2009

bodoh atau pandai??

hai..hari ini,terbukak jugak hati aku ni nak menulis..walaupon tulisan dan idea aku amat bagus terok,tapi aku tetap nak menulis..haha..
oh ye..selama beberapa minggu kot,aku asek teragak2 nak menulis..ada je perkara yang menghalang aku nak menulis seperti: malas, tak rajin, tiada mood, sibuk wat hal lain, tiada idea

tapi hari ini, aku tetap tiada idea,malas, dan sibuk.TETAPI, aku tetap nak menulis jugak.. haaa.semangat baru..
okay.. cukup dengan repekan aku..sebab aku ade kemusykilan yang bermain difikiran aku..

okay.. KENAPA perempuan suka dirinya ditipu?

tak percaya? kebanyakan perempuan, akan tersipu2 bila dipuji atau dijanjikan sesuatu seperti:

-wow,cantiknya awk harini.. **xpuji kang, ko marah lak

-wow,name awk cantik seperti tuannya, **10 orang da aku jumpe name cm ko

-sy adalah lelaki yang sungguh bertuah kerna dapat menemui gadis seperti awk

**aku mmg bertuah gle sbb dapat pompuan bodoh cm ko,sng sket tipu

-suara awk sedap lah membuat sy tidak henti2 rindukan awk, **ko ni laki ke pompuan??suara garau gile

-sy sudah xsabar2 untuk menghadiahkan awk hadiah tanda cinta kita sebaik sahaja awk menerima sy **nak dapat ko punye pasal,rasuah ko sket la..kalo xdpat,aku beli utk awek len..

-sy akan bertanggungjawab kalau ape2 terjadi selepas ini (wow) **tah sape2 yang buat,ko tuduh aku

haha..ini antara dialog yang biasa dipersembahkan lelaki untuk perempuan..n amat menakjubkan,kebanyakan perempuan akan percaya dengan "ayat manis" ini..

okay..aku mengaku, aku bukan lah orang yang berayat manis, sebab aku suke cakap direct tanpa berfikir..xpercaya? tanya sape2 yang kenal aku..sket2 "manis" ade la kan..
okay..diakui jugak,yang bukan sume laki yang janji/cakap ayat diatas hanya sekadar penyedap.maybe ada yang tulus dari hati..maybe..

tetapi..perlu diingati, seorang lelaki (xsemua), cenderung untuk menjaja ayat2 manis mereka selagi ape yang mereka nak xdiperolehi..

percaya lah..dari 10 yang dijanji,hanya satu ditunaikan apabila mereka dapat ape mereka mahu..

same jugak,dari 10 pujian/kata2 manis, mungkin satu,dua je yang betol..
n sila percaya jugak, lelaki akan menjadi seorang "putera idaman" apabila mereka mahu memikat perempuan..tetapi,akan menjadi "katak" kembali apabila sudah dapat ape yang mereka mahu kan? ahh..ayat aku da berbelit..heh..
okay..ape yang aku ingin maksudkan dalam post ni, bukan lah kehebatan lelaki berayat manis,atau pon sejauh mana lelaki berkata benar...

TETAPI aku nak maksudkan sejauh mana kebodohan kepercayaan seorang perempuan/gadis/wanita terhadap "ayat2 manis"...

oh ye..aku tahu..semua perempuan tahu apa itu ayat manis..n mereka sedar itu hanya ayat manis bila kata2 itu disebut lelaki yang diluar 'liputan' hati mereka..tetapi..mereka akan tidak sedar,khayal,angau apabila ayat manis itu diluahkan oleh jejaka idaman..mereka percaya semua..semuanya indah kan? bau kentut pon wangi,dikongkong pon dianggap kasih syg abadi..

tapi kan..itu lah kuasa cinta..so wanita,apa kata anda?


36 comments:

HEROICzero said...

ya safwan, terima kaseh sebab dedahkan rahsia kami..

Mr. Shcomey™ said...

haha..cess

n.zati.halim said...

hahahahha. serious betul. terima kasih kerana mendedahkan semuanya . so saya tau yang lelaki ni semuanya x boleh dipercayai

Mr. Shcomey™ said...

ohh.ini pembetulan..sesungguhnya,safwan n adil amat lah boley dipercayai..

----wEenERism---- said...

owh...laki mmg...
xbole dpercayai..
thanks safwan..
mnydrkan sume org pompuan..!!

okay..! xtrtipu dh lpas neh..eheh..

Mr. Shcomey™ said...

kire ko selama ni xsedar la? aduhhh..adill...ahaha

----wEenERism---- said...

aaaaaaaaaa....!!! ni mesti adil pon sme jek...ehh..?

tp..nk cy ko ke adil..ko ke adil..ermm..haishh
(*ibarat telur berada d ujung tanduk)

RinG said...

ooo camtu ke care nak ngorat pompuan? okeh2, nnti bleh aku prektis. hihi

HEROICzero said...

post ko sungguh menyusahkan aku 2,3 ari neh dow..

tp, since ko dah declare, esungguhnya,safwan n adil amat lah boley dipercayai.. so xde sebab aku nak marah..

tp btol dow, post ko memang menyusahkan sku 2,3 ari neh

Mr. Shcomey™ said...

haha..plak dahh..sori la adil...miza, cpat pcaye adil skang!

amir: ko kne blaja ngn adil,die pakar..

n.zati.halim said...

haish.. nak buat mcm mana. dah terbukak pekung di dada. sorry to semua lelaki. nampak sgt korang ni ayat manis macam bagai menanam tebu di pinggir bibir. . ish ish ish.

Mr. Shcomey™ said...

boley la buat bisnes air tebu..

~Fara~ said...

oo yeah..kalo yg terlampau pkai ayat2 cmtu mmg dpt dkesan r pasni..heh. Sebarkan kpd seme yg tgh hangat b'cinta.

HEROICzero said...

zati tu mcm banyak jek laki nak ayat2 die..

hahahaha...

----wEenERism---- said...

yea..sy percya adil..fullstop!
=)

Mr. Shcomey™ said...

haha..mcm2 ahh..tp pompuan even taw pon,tetap nak pcaye gak..kan?

HEROICzero said...

ah aku nak ulang lg..

zati tu mcm banyak jek laki nak ayat2 die..

hahahaha...

n.zati.halim said...

adil, byk owh. byk. mmg banyak. kang list kan x percaya pulak. sial ahh adil. !!!!!!!!!!!!!!!!!1 xpayah tggu ayat kot. dorg mmg semula jadi ayat. .. tapi kenyataan nya mmg xde org ayat pon kot!. hahaha. siot ahh adil membagitahu org kenyataan . haha

no name said...

Excuse me for intervening this amateurish discussion, but let me make u clear about your post here Mr. the one who supposed to be called dumb is you, not women (referring to your context).
Your arguments is so unintelligent, and I believe you wrote those scrap based on your own experiences I supposed? Fyi, people don’t use that words anymore ok?(referring to ur ayat2 manis?) . it sounds so irrelevant, ridiculous. Ohh, mungkin jugak sbb pengaruh novel kampung yg kau bace kot?

We as human are gifted with brain and ‘aqal, for sure it’s functioned to differentiate what is right/wrong, what is real/fake, what words come from educated/uneducated person.
Lemme ask you, what is the thing that u really want as a guy? For all this while, u really admit that you are just a frog? How pathetic!

Sometimes, you really need to use your brain before you say/give opinion on something. Note that you need to have strong arguments with valid reason, bukan main hentam je, tak gune logic. Ada sebab tuhan anugerahkan otak dan akal utk kau berfikir.

And to you ----wEenERism----
It’s a shame for u to agree with his thoughtless statement, do you realize that by saying yes, you indirectly agreed that you are also stupid? Pity u.

Mr. Shcomey™ said...

to no name: oh..thanks la ade bijak pandai bace blog aku neh..untuk pengetahuan mr/ms no name, post ni hanye untuk ske2 n aku post sbb ade kaitan untuk sedarkan seseorang..
n kalo ko x gune ayat CONTOH tu,mungkin ko gune ayat yg berlainan,atau pon lebih intelligent? oh sorry la...ayat aku xmenepati zaman kot..atau ayat novel yg aku gune dari novel zaman 90an je kot,xgune novel mcm ko bace.sorry jugak..n lg sorry,untuk ko tahu,aku x bace novel..
n untuk pengetahuan anda jgak,x semua kita boley tahu hanye dengan berfikir/gune akal..ade jgak yg kita ley tahu dengan pengalaman yg kita tgok di sekeliling rakan2 kita..kan?pernah x ko dgr ade golongan bijak pandai seperti graduan u,atau wanita2 yg bekerja di sektor pro,tp terpedaya gak ngn ayat2 lelaki..ade yg hilang harta,lg terok ade yg hilang harga diri..kan da bersepah2 video2 3gp kat msia ni,sume tu atas dasar ape muke pompuan terpampang kat skrin tu? dorang bodoh,atau sekadar termakan ayat2 manis?nak kate bodoh,pandai,nak kate pandai,mcm bodoh plak..itu persoalan aku..sbb tu tajuk post aku ni, "bodoh atau pandai?"..
n utk frog yg anda maksudkan tu..jgn la amek berat susunan ayat aku..aku xkate pon aku katak,n aku xtuju kat sape2 pon,,aku just ckp "lelaki" secara general..sape yg tergigit cili,die rase pedas la..ok?
n aku tulis post ni pon xsampai 20min pon,mungkin aku xde la bersemangat/serius untuk menelaah buku2 utk dijadikan rujukan..atau pon kne memerah otak 2,3jam untuk melontarkan pendapat aku..n aku xkesah pon orang kate pendapat aku bodoh,atau pandai..sebab kita xkan dapat puaskan hati sume orang..setiap orang ade judge die sdri..so..lu pikir la sdri ok..tq ;p

Mr. Shcomey™ said...

tape weenerism..lebey mulia/bagus kita mengaku yang kita ni bodoh,dari berlagak pandai dan mengata orang laen bodoh..

----wEenERism---- said...
This comment has been removed by the author.
----wEenERism---- said...

yes...second dat mr.shcomey...! kmana penggunaan akal nye org cerdik pndai neh if lastly still ditipu..? okay, xsmua org pndai mcm tuu kn..but still, ade jgk org cerdik pndai dtipu..post ni general and x point to anybody..die mcm mengajar kte tru pengalaman...yes..learn tru experience... and the writer jek yg tau why he posted all this statements..ade mksdnye tersndri..
okay no name...human, absolutely we hve brain to think but not all human use their brain to think wisely..me too..agreed that i am not so perfect like you(maybe?).. am not afraid to admit my weaknesses and you don't simply msok and hentam org without knowing the situation..so true that its kind of shame..agreed with the statement..for you maybe..not for me....! just want to remind myself..be careful then with the guys..dont worry mr. schomey, u got points there..ouhh..may be u, sort of a very perfect, intelligent people that fully use ur brain and never make any mistake(or never admit ur mistake..?).come on...hahaha... i dont want to call anybody stupid here ...nope.. its more to(pandai tp bdoh..) sgt sme dgn tjuk nye... btw, stop calling people stupid if u dont want people to call u stupid as well.. yes...am stupid(u stressed that just now) but at least i have a good manners not calling other people stupid.. thanks for d advice =)

HEROICzero said...

Excuse me for intervening this amateurish discussion, but let me make u clear about your post here Mr. the one who supposed to be called dumb is you, not women (referring to your context).
Your arguments is so unintelligent, and I believe you wrote those scrap based on your own experiences I supposed? Fyi, people don’t use that words anymore ok?(referring to ur ayat2 manis?) . it sounds so irrelevant, ridiculous. Ohh, mungkin jugak sbb pengaruh novel kampung yg kau bace kot?

(Adil said, memang ah amateur, kami bukan penulis profesional. so wut if die mungkin tulis atas dasar pengalaman die? atleast die nak kongsi pengalaman die, bukan macam sesetengah org yang masok blog orang laen, dan tunjuk pandai?)

We as human are gifted with brain and ‘aqal, for sure it’s functioned to differentiate what is right/wrong, what is real/fake, what words come from educated/uneducated person.
Lemme ask you, what is the thing that u really want as a guy? For all this while, u really admit that you are just a frog? How pathetic!

(Yea memang manusia dianugerahkan 'aqal, tapi manusia juga diberikan nafsu. Kadang2 nafsu menguasai segalanya. CINTA ITU BUTA. even orang yang so-called educated pon kadang2 sangkut ngn ayat2 manis neh. FACT. ko bole cakap ape jek, tapi bende nie memang terjadi kan. atau kau adalah tersangat educated, sampai x sedar ape yang berlaku di sekeliling. apa kau anti-sosial? mungkin. aku xde hak nak judge kau. aku tak sama macam kau, yang judge org tak tentu pasal.)

Sometimes, you really need to use your brain before you say/give opinion on something. Note that you need to have strong arguments with valid reason, bukan main hentam je, tak gune logic. Ada sebab tuhan anugerahkan otak dan akal utk kau berfikir.

(ya, betul kata kau. aku setuju jek. tapi kalau macam tu, ko bukak la website animal planet, discovery channel. tgok cter myth buster, giant structure. ni blog utk mr schomey mencurahkan otak benak kusam beliau. bagi la die peluang. sekadar hiburan ringan. Apa kau tak pernah tengok cerita superman, X-men, Fantastic Four? semua tu x logic kan.. oke aku dah mengarut. fullstop.)

And to you ----wEenERism----
It’s a shame for u to agree with his thoughtless statement, do you realize that by saying yes, you indirectly agreed that you are also stupid? Pity u.

(Weh bangsat.. adoyai ko neh..tak tahu hujung pangkal jangan lah menyampuk.. adow.. payah btol nak cakap ngn orang 'educated' mcm ko neh..)

HEROICzero said...

sila percaya jugak, lelaki akan menjadi seorang "putera idaman" apabila mereka mahu memikat perempuan..tetapi,akan menjadi "katak" kembali apabila sudah dapat ape yang mereka mahu kan?

(Adil said, no name, aku rase nie la ayat yang mr schomey rasa paling bijak dan bernas, tapi gile kejam lah ko kutok..)

(Adil said again, aku rase ko neh mesti mesti perempuan kan, so rase mcm terhina kot..)

(Adil said it again and again, adow weh safwan, champions league turun la babe..)

Mr. Shcomey™ said...

ahhhh..sori la beb..aku kne memenuhi kehendak tempatan..so tgok kat kuantan la..sape nak jage maruah man u kat kuantan ni kalo aku tade..huhuhu

nyetnyet said...

haha
very panassss la komen2 yg last2 ni...erkk mcm taw je nsht ni tuju kat sape kan..kpd yg dinasihati oleh mr berasacumel ni(no hard feeling aa), dgr lah nsht die yup.. ;p

to no name, ade akal tp tataw gne ssh gak an. mcm ko ah..b4 ko komen tu ade ko gne akal ko dlu tak..? ske2 ati laki bini je nk pnggil org stupid an. durhhh...

tape an sy komen kat cni, mr berasacumel...?

Mr. Shcomey™ said...

tape je ms. MO-nyetnyet

aku said...

baru ingat nak komen
err macam tak berani plak
hahahahaha

Mr. Shcomey™ said...

ala..ko mmg penakut..

aku said...

kang aku komen mcm no name nnt kau trnganga

Mr. Shcomey™ said...

komen je la..aku xkesah pon..sedap sket nak mereply nye..

hazirah said...

hu whoever u r.nice post.haha

Mr. Shcomey™ said...

thanks...hehe

ziera87-mylife said...

sy mmng jtuh ht la dgn keterangan awk yg benar lg tulus 2...,tq sb bt pendedahan tsbut.kdng2 gurl mmng th smu 2,tp bla bperasaan pd llki smu 'amaran' tsbut blh lpa mcm 2 je.oh ya sy curi pendedahan awk 2 blh yer..???skdr utk bt smpnn peribadi sy n mngkn sy akn post kt blog sy,dun wry nnt sy akn ckp yg sy ciplak yg awk pny..blh yer.

Mr. Shcomey™ said...

silakan. ;)