Friday, April 24, 2009

satu pertanyaan..

aku selalu tertanya2 pada diri la..halal ke makan sushi? ahhh..dalam tv cakap halal....
tapiiiiii.....ada pulak satu statement dari mastika yang mempersoalkan kehalalannye...
sebagai hujah, mastika mengatakan

seorang warga jepun yang kini beragama Islam memberitahu, mereka amat sensitif pada budaya dan makanan. Mengubah keaslian makanan mereka dianggap satu perbuatan biadap. Maka, kepada pembaca Islam yang gemar menikmati makanan jepun, apakah status makanan kegemaran anda itu?

itu adalah petikan dari mastika..majalah yang penuh kontroversi dan aneka topup dalam ceritanya..tapi, atleast, kita x boleh ambil mudah jugak kan.. tah la.. kat restoran sushi king, memang tiada logo halal sebab dorang serve arak jugak..tapi kalau x halal, mesti da kecoh da kat tv kan...
ahhhh...lantak ah..perot aku da kenyang makan sushi,yakin je la halal..sebab kalau x halal, mesti da ada fatwa2 yang di buat..kan? kan?huhu..



makan ala kadar je..

.

tukang sponsor..arigato kozaimas..huhu

31 comments:

HEROICzero said...

Ah mastika memang kecoh..

1 contoh paling senang, KFC, McD.. kt luar, x dijamin halal ke x.. tp kt cni, oke jek.. dun worie be happy, end

Mr. Shcomey™ said...

haha..die kate sbb orang jepon ni kan kuat adat..kalo omputeh,piza cmpur tomyam pon dorang xkesah..

n.zati.halim said...

betol2. jgn pk byk2. yang penting itu seafood dan bukannya babi or daging x halal. erk :-s

HEROICzero said...

td kt cc, maen CS, xsempat nak komen panjang2.. tp skrg pon xde mud.. so diringkaskan, MASTIKA memang bangsat..

mastika neh bajet nak wat kite berfikir, tp aku tgok dalam setahun dua neh, banyak wat kite keliru jek.. majalah neh sangat bangsat, mengelirukan dan tidak beretika.. haha..

actualy menatang neh, ko makan jek.. kalau kt Malaysia, InsyaAllah oke.. ade sesetengah restoran or produk kt malaysia memang xde tunjuk cop halal, or diorg x mintak pon, tp halal.. contoh, restoran sushi, n pringles.. pringles ek? yg gambar depan ade muka torres tu.. hahaha.. selama neh kite makan bende tu sambil tengok tv, pernah ke kite check ade cop ke x..

if tak halal, die akan display non-halal.. macam restoran sushi dekat Mid, or kedai steak dkt ampang..

kn?

Mr. Shcomey™ said...

a'ah..tp mane taw nk marketing punye pasal,xtaruk tanda halal.heh..
eh..dalam mee sup dorang tuh(tataw name) ade ayam lerr...bukan sume seafood..

n.zati.halim said...

mmg lar. tp boleh je request yg seafood. sbb kalau mkn sushi kat sini, kena ambil yg seafood je.

Mr. Shcomey™ said...

xpnah lak g sane..no komen..;p

HEROICzero said...

yup, memang diorg x mintak logo halal, untuk marketing.. seriously jadi.. aku penah usha websitr JAKIM(kot?) die explain pasal bende neh.. agak nye die pkr x stylo mungkin letak logo halal.. hehe

HEROICzero said...

zati nak cter kt UK.. mane kami tau.. =p

Mr. Shcomey™ said...

yeke..rajin ko tgok website jakim..haha

HEROICzero said...

bse la, kite org islam..

Mr. Shcomey™ said...

sungguh x disangka..haha

RinG said...

mcm bace forum plak ngomen2 kat sini.. haha..

ps/ kekadang orang tgk halal ke tak kedai tu tgk ade gantung Quran ke tak kat dinding.. macam kedai mamak le.. padahal, harwam je hindu sume tu.. kadang2 laa, bukan sume mamak gtu.. aku punye due sen la

Mr. Shcomey™ said...

mamak tu pon satu persoalan gak..sbb kadang2 tokey je Islam.tukang masak hindu..ape cite tuhh....haaa

(kne bukak forum lak pasni..)

HEROICzero said...

Btol2, tayang besar2 ALLAH MUHAMMAD, tapi x semesti nye islam.. senang cter, makan kt ur mamak local or tempat biase.. toksah nak g tempat orang, try2 kedai mamak yg xpenah pegi..

Mr. Shcomey™ said...

tapi yg penting ade screen besar jadi la...haha

HEROICzero said...

syuuhhh!!

yang skrin besar sensitif.. nanti zati mengamok.. MU menang pon nak mrh.. kah kah kah

Mr. Shcomey™ said...

bese laa..ramai dengki kat man u..

n.zati.halim said...

adil! diam ahh.. safwan, tolong jangan backup adil. and amir, jgn backup adil jugak. hahaha. adil ni sejak bila plak gi bukak website jakim? dah kaji habis ke adil? mauhaha

HEROICzero said...

haihh lame dh.. knp? nak join?

HEROICzero said...

orang backup pon marah.. jgn risau pengikut2 ku.. truskan sokongan kalian..

HEROICzero said...

gle bnyak dow komen safwan.. tambah lagi.. nah!

HEROICzero said...

maksud nya bukan komen safwan.. komen post ini.. tajuknye menarik.. =)

HEROICzero said...

kan?

n.zati.halim said...

mmg tajuk menarik. psl sushi je pon adil. kalau kat mirc ni, dah mcm flood dah kiranya. hahha. safwan emsti marah ni. safwan, salahkan adil !

Mr. Shcomey™ said...

haha..ikot korang ahh..malam ni kte tgok man u mensushikan arsenal k..

HEROICzero said...

arsenal wat kunyah2 chewing gum Sir Alex jek..

((-.-)) said...

ble rase WAS2, phm2 la kan ape yg patot dilakukan
mcm sy was2 nak minom kickapooo (cmne eja pon tataw ah..sebat je)
so smpai skang tak pnah minom.haha.bkn ape sbb die pnye appearnce mcm arak je, lg 1, gmba kat depan dok tnjuk org gemok(yee..gemok seperti safwan) pijak dlm besen kayu..tak ke tu prosedur wat arak..? heh jd sy was2 utk minom itu

HEROICzero said...

kickapoo, x silap aku halal? dulu penah bace, memang ade isu pasal neh, tp x silap aku jugak, bende neh dh settle.. cmne ntah.. lebey kurg mcm syarikat yg kuarkan produk tu, nama nye lebey kurg dgn syarikat yg kuarkan produk arak beverage smue.. tp xde hal lh..kot?

tp tu kira syubhah la jgk kn?

((-.-)) said...

tataw la..aku pon bkn arifff sgt psl ni
cme ape yg aku was2 aku xmkn xminom la..hehe jalan plg selamat..bkn mati pon x minom kan

Mr. Shcomey™ said...

x mati kalo xminum air kickapoo,itu btol..tp xmati la kalo xminum,itu salah..mati kalo xminum,badan perlu h2o..haha