Sunday, February 22, 2009

indie ke korang?

haihh..maybe bila aku cakap nie, orang lain akan cakap aku ni ketinggalan dan x open minded..tp aku kesah ape..aku cakap je ape aku nak..
sekarang ni memang dah jadi musim indie..dari music hingga la fesyen..memang kalau jalan mane2,mst style tu jugak yg nampak..
agak lame la bertahan musim indie nie..start dari Hujan up,hingga la sampai 'jumpa pakcik hussin' jadi Juara Lagu..terus terang aku kate,aku pon xpaham ape sebenar nye maksud dan visi indie nie..yang aku taw(itu pon orang btaw) all about independent..iaitu berdikari dalam semua hal yang dorang perjuangkan..sebab tu "dorang" ni bermula dari underground..tapi bila naek mainstream, berduyun2 bwah syarikat rakaman gak.pelik aku..haih..tp maybe aku yg salah faham kot?
tapi bese la orang melayu kita, ikut je tanpa taw ape2.. orang pkai seluar hijau,anda pon pakai hijau jua..mende ni sume tiru2 jek.asalkan nampak cool..aku dulu pon ade la lepak2 tgok gig ni..cerita2 1,2tahun lepas..mmg band2 indie tumbuh bak cendawan lepas hujan renyai2 la..mmg seronok join gig nie,sbb boley lompat2,n "pogo2"(aku tataw btol ke x eja)..seronok..time tu semua orang sporting habis,kalau badan lebam2 pon,dorang hanya tersenyum sporting..music pon ley tahan..aku support la sbb ade antara band2 ni rakan2 aku..tapi yang buat aku kesal dgn bakat2 yang buat persembahan ni,music2 dorang tade identiti..semua dengar sama je... ade la band2 yang tampil dengan music yang tersendiri..antara band2 yang unik musik nya(bagi aku) band muh,orchestra ape tah,estrella, n ade lg band2 yang aku dah lupe..hehe.. yang lain2,semua memang music hampir same je bunyi..maybe aku xpandai menilai,tapi aku juz cakap ape aku dengar...
paling ketara sekarang ialah fesyen..boley kenal la..terutama minah2 indie ni..seumpama zaman2 shuffle dulu,yang aku rase nak sepak je bila ade budak2 skola menari yang kononnye shuffle kat depan aku..cam badut ade la weh! tapi aku xsepak la,sbb kalau aku sepak,konpem aku kne sepak balik..heh3.. pasal minah2 indie(yang dressup je indie,tp bukan taw pape pon) ni ape yang aku kesalkan ialah cara hidup dorang..macam la aku tataw,dorang ni skang umpama minah rempit,cume dressing je da up sket..macam boh**a..paham2 la perangai cmne..sorry la cakap cmni..tapi bukan semua,hanya segelintir,tapi sebab nila setitik,habis susu sebelanga..
aku pon tataw nape aku buat entry camni..mungkin sebab dipakse oleh kebosanan mata aku melihat ape yang jadi skang..maybe akan ade yang cakap:
"eh mane ade fesyen indie"
atau
"ko ni pakai cakap la,bukan taw pape..",
tapi aku xkesah..sebab aku cakap ape yang aku nampak~
nak taw lebih lanjut pasal indie pe jadah tataw,boleh tgok kat ---> http://notdanialsproblem.blogspot.com/2009/01/2008-malaysian-indie-retrospect.html

23 comments:

RinG said...

alah, pedulik lah kat budak BARU NAK NAIK nih.. haha.. yg penting aku nk prot aku hadamkan Pizza..haha

Danial said...

apa barang indie. hip hopss not dead! hahah

Mr. Shcomey™ said...

haha...ring..jwb xbtol sume,tp tape la..ade duit,kte ON..haha

ahaha danial..no woman no cry2 laa..ape brg hip hopss not dead.

aVeLeR said...

indie tu ape??
indiana jones ea??
(o_O)

Mr. Shcomey™ said...

indie tu negara..sebelah pakistan nun..taw ke?heh3.

n.zati.halim said...

tu lah. pedulik apa kat dorg. yg penting dpt pizza free :P

RinG said...

haha, sokong izaty

are_dale said...

bai..estrella co0L...

fak indie!!
actually indie x fak (well, hujan fak)..even kalo lu maen dangdut, tapi wt lagu cndri, produce, market smua cndri, ko stil indie.. yg jadi masalah nye :

1. kalo ko indie, yg ko g sain jadi artis, under label 2 knp? then, stil declare ko indie.. "adakah anda indie" "ya saya indie, kerana saya stil maen gig ujung2 minggu" fak u.. butterfnggers dh berzaman indie, x penah pon dorg kecoh?
2. fan2 indie.. bajet korg lg bagus la dr org laen.. jalan kt pavilion, konon die la ikot trend indie, die l paling co0L kt ctu..prasan smue org nk tgok dressing die.. paling fak, pakai tee2 printed yg sgt laa poyo.. "saya jiwa kosong" "saya sayang ayah saya" "you marah i ke?" weh fak laa.... fak fak fak... dengan kaler2 striking x guna... wt silau mata.. baek pakai tshirt star wars...hahaha.. smue nie pengaruh2 KAMI the series... fak, again.. (kami c0oL.. )

weh, bla lah!!

Adil

n.zati.halim said...

adil! wak luu ah adil. hahahahahahah. igt kan dah never BRB! gahahaha. betul siot apa adil ckp. serious ke kat msia skrg ada 'saya jiwa kosong" "saya sayang ayah saya" "you marah i ke?' punya baju? mak aihhhhhhh.. eeeee. poyo! p2 prmpn dorg plak (eceeh, nak turut mencelah sama).. x x. hehe. ADIL, caya lahh!

Mr. Shcomey™ said...

apsal emo smcm je adil? mst ade budak indie kacau awek ko kan..hahaha..;p

are_dale said...

haha sound mcm emo aite? bru jek gadow ngn bdk indie.. (baca:bajet indie) poyo ckp g gig tiap2 mnggu, n kutok2 mainstream.. aku xde la sokong mainstream neh, tp diorg xsedar ke, mostly band2 indie neh dh ade label dh..blah r... indie kon0n.. zaty, lg 1 aku tgok baju yg budak2 "so-called' indie neh.. bajunye print, "Mak kau Ronggeng" and 1 lg, "KAMI tak kesah"... oleh itu, anda semua, fak!! fuiyoh..
*tp kalo estrella dh x indie pon, aku tetap suke =)

((-.-)) said...

kte taley wat seme org suke kte..
tp mmg btol pon..
sy benci+muak tgk dak2 skola shuffle kat tgh2 jln yg org rmai nk lalu lalang tuh..! rse nak tendang je bontot sorang2..

baek tgk opal shuffle kat uma..lg bes..hehe

Mr. Shcomey™ said...

to adil: estrella mmg d best la weh..huhu..tp skang,aku ok je mane2 lagu..asal sedap telinga dengar,dangdut pon boleyhh..haha

to iza: cm kuat je nk tendang2..;p

are_dale said...

aku xtau la, tp sejak akhir2 neh, dangdut mcm berjaya mencuri perhatian aku..lagi2 lagu lama2 tu...hahaha... weird

Danial said...

well byk bersabo la adil...ni sebenarnya trend masa kini...bila trend baru dtg kita tgk lah siapa yg stick dgn indie ni lagi, siapa yg betul2 jiwa 'independent'...

cam dulu gak layan oi...hip hop..grunge...skate...pakai seluar baggy ke skolah pastu pengetua nampak, siap bwk balik umah suruh tukar seluar sekolah...heheh oops~

anis said...

stuju2!! wah bgus2.entry ko ni aku tujukan especially kat bdak2 utp.urgh.bajet pas da dgr bunkface n da g gig lompat2 mcm itu monyet(da la pki tudung)suda up2date la konon.heh.apekah..

Mr. Shcomey™ said...

to adil: kalo dangdut pon,ko nk goyang ape..? haha

to danial: kire ok la nek kete pengetua,special pe..ko pnah ke? haha

to anis: promot la kat budak2 utp bace..haha..tp ko dgr ckp danial la,tgok nnt ble da tibe trend baru,kte tgok sape "lalang"..tiup angin sket,da goyang...Lalala~

are_dale said...

fak lu safwan..

haha tambahan maklumat.. adalah dimaklumkan, saya ternampak 2 lagi baju indie.. "Takkan hilang INDIE di dunia" dan "KAMI INDIE, kau peduli apa".. weh faker, bukan masalah peduli ke x..masalah nye, mata aku sakit tengok.. setakat ko wat baju, tukar2 font, tulis terbalik2, tulisan besar kecik, then print, adik aku pon bole wat! mata aku sakit tengok, telinga aku bingit dengar lagu pecah bajet 'suara muda-mudi masa kini'..

hehe..safwan, aku rasa aku hanya akan komen kalo ko post pasal indie ngn pekida..2 bende neh wt otak aku semak...

adil

Mr. Shcomey™ said...

wahh...golongan tuh aku no komen..byk baik dan buruk~ n aku lak kne nnt..taley sentuh~

are_dale said...

adoi tak0t ke bro? tu pon satu lg golongan faker yg ptut direjam.. kalo jmpe mane2 blog pasal diorg, gtaw..aku nk join.. hahaha

ow lupe.. btol x ptut disentuh..nanti abg kawasan kutip dam plak..haha.. wa tgh xde duit neh...maaf ya bang.. x jaga adab..

n.zati.halim said...

adil adil, time shuffle punya competition kan, ahri tu kt pn ada lar gak lalu2 area dorg shuffle, siap ada tulis ' jangan benci kami,shuffle itu seni' FUIYOO gila ahh . xleyh blah


hahah. komen je arr psl /// . safwan 3 line ke? gila ahh. dia mesti kena hormat abang2 long dia tu sume adil. nnt habis dia. ni blog awam. haha. adil, nnt kalau kt jumpa blog pekida, pergi ahh komen. nak?

Danial said...

aku suka sebenarnya tgk trend2 ni sebab aku nak tau sape akan bersangkut kpd prinsip 'indie' mereka bila indie ni dah tak masuk.

harap2 band2 yg ada sekarang take it to the next level & market muzik derang ke peringkat negara (setakat ni boleh tahan gak ah band2 independent yg masuk carta radio mainstream) and antarabangsa (7CTS, estrella & yuna gerak UK march ni; zee avi dpt invitation ke South By Southwest (SXSW) music festival kat texas, USA summer ni).

bg korang, pedulikan je dak2 "indie" ni, support dan fokus kpd development band2 yg mempunyai bakat dan potential utk menaikkan nama malaysia sbg hub muzik terbaek di asia tenggara!

Mr. Shcomey™ said...

danial...betol,betol,betol..haha..